Forsmag: Opskrifter · Anmeldelser · Grej

Anmeldelse: Joule Sous Vide

Joule sous vide
Oversigt
Anmeldt af
Dato
Anmeldelse af
Joule Sous Vide
Anmelders karakter
5

Siden vi anmeldte Nomiku Classic for et par år siden er der sket meget i sous vide-verdenen. Sous vide-udstyr er blevet mainstream, og det kan købes i alt fra Bilka til Imerco. Det gør også, at det er endnu sværere at finde ud af, hvilket udstyr man skal købe.

En af de nyest ankomne sous vide-stave på det danske marked er Joule fra ChefSteps, som blev tilgængelig for europæiske kunder i sommeren 2018. Vi har brugt Joule i et halvt års tid og kan nu præsentere vores anmeldelse.

Indhold

Specifikationer

  • Joule har et varmeelement på 1100W.
  • Temperaturnøjagtigheden er på 0,1°C, hvilket sige, at indstiller du din sous vide på 55°C, så kan du forvente, at temperaturen ligger mellem 54,9°C og 55,1°C.
  • Minimalt vandniveau er 3,8 cm, og maksimalt vandniveau er 20,3 cm.
  • Kræver enten Bluetooth eller Wi-Fi, da den kun kan kontrolleres via eksterne enheder.

Design

De fleste vil bemærke, at Joule adskiller sig designmæssigt fra andre sous vide-stave på markedet. Først og fremmest er den langt mindre — den vejer 580 gram, er lidt over 28 cm og er 4,7 cm i diameter. En Anova er til sammenligning 36,8 cm høj og 6,98 cm i diameter.

Derudover er Joule helt hvid og uden display. Temperatur og timer styres i stedet gennem den medfølgende app. Nogle vil mangle et display direkte på enheden og vi var da også bekymrede for, om det ville besværliggøre en ellers simpel proces, men faktisk har det vist sig at fungere upåklageligt.

I stedet for displayet har Joule en lille diode på fronten, der lyser hhv. orange (ved opvarmning), grønt (temperatur opnået), grønt blik (timer færdig).

Joule er udført i hård plast og står på en lille fod, der kan drejes af. Foden indeholder en kraftig magnet, der sørger for at holde Joule fast til bunden af en gryde — et genialt designtræk. Derudover har den også en (lidt for lille) klemme der kan bruges til at spænde den fast på siden af et kar. Desværre er klemmen ikke så stor at den vil kunne sidde på eksempelvis en køleboks. ChefSteps forhandler Big Clamp, der er en udskiftelig klemme, der kan påmonteres. Indtil videre kan denne dog kun købes i USA.

De fleste sous vide staver har en pumpe, der cirkulerer vandet. Joule suger i stedet vandet ind og sprøjter det ud gennem det aflange hul på forsiden. Det er tilsyneladende medvirkende til, at Joule kun har behov for minimalt vand — helt ned til knap 4 cm.

Alt i alt er Joule utroligt flot. Selv indpakningen er gennemtænkt — man får nærmest fornemmelsen af at åbne et Apple-produkt (hvilket for nogle selvfølgelig kan være et skældsord — i denne henseende er det dog ment i positiv forstand).

Smart-funktioner

Joules app med Visual Doneness

App

Første gang appen åbnes kan Joule tilføjes. Det foregår ved at sætte Joule i et vandbad og sætte den i stikkontakten. Appen scanner, finder Joule og herefter vælges netværk. Det er også muligt at tilføje flere Joules i appen.

Appen indeholder en lang række fordefinerede temperaturer. Appen er struktureret efter bl.a. kødtype. I appen vælges det ønskede kød. Herefter swipes gennem forskellige tilberedninger, hvor man kan vælge hvordan det færdige resultat skal se ud. ChefSteps har altid været fabelagtige til at forklare hele processen, og Joule-appen er ingen undtagelse. Efter temperaturvalg vælges tykkelse, samt om kødet er fersk eller frossent. Til sidst startes Joule. Når temperaturen er opnået sendes en notifikation til telefonen og timeren kan herefter startes.

Efter endt tilberedning sendes endnu en notifikation til telefonen. Denne indeholder også besked om hvor længe kødet kan blive i badet. Appen indeholder desuden en “Cook History”, hvor man kan se alt man tidligere har lavet. Desværre er det ikke muligt at tilføje titel eller noter til tilberedningerne.

Hele idéen omkring sous vide på wi-fi kan virke som en gimmick, men allerede en af de første gange vi prøvede Joule fik vi syn for, hvor hjælpsomt det kan være. Jeg har ofte haft kød under tilberedning mens jeg er på arbejde. Denne gang havde jeg glemt at dække karret til, så vandet fordampede. I frokostpausen fik jeg en besked om, at der ikke var mere vand og da jeg ikke bor så langt fra arbejde kunne jeg køre hjem for at fylde mere vand i.

Appen er en lille genistreg — den kan desuden sagtens bruges selvom man ikke har en Joule. Appen findes kun på engelsk, hvilket kan være en udfordring ift. udskæringer.

Facebook Messenger og Amazon Alexa

Det er også muligt at styre en Joule via Facebook Messenger, hvor ChefSteps har udviklet en chatbot, der kan kommunikere med Joule. Det kan virke som endnu en gimmick, men det gode er, at man faktisk kan føre samtaler med den. Det er for eksempel muligt at skrive navnet på en udskæring og få anbefalinger til tilberedning. Det er dog de samme opskrifter der findes i appen.

Med Amazon Alexa og Facebook Messenger er det desuden muligt at stemmestyre Joule.

Det er værd at nævne, at chatbotten kun findes på engelsk.

Joule kan tale sammen med Facebook Messenger

Stabilitet

ChefSteps lover en temperaturnøjagtighed på 0,1°C. Vi har desværre kun et termometer, der kan måle i hele grader til rådighed — her har vi ikke oplevet problemer.

Pris

Joule ligger med sine €199 (ca. 1.485 kr.) i den højere ende af prisskalaen for sous vide-enheder. Den har været på tilbud nogle gange i løbet af det sidste halve år, typisk med 20 % rabat (ca. 1.225 kr.). Den kan købes på Amazon.de (sponsoreret link) med fri fragt og levering i løbet af et par dage.

Karakter

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi er oppe at ringe over Joule. Når ens kone siger, at det ikke gør noget at den står fremme, så ved man at designet holder. Det er ikke fordi Joule som sådan tilbereder maden bedre end andre sous vide-enheder. I bund og grund er det stadig bare et varmelegeme og vandcirkulation. Til gengæld er brugen af Joule en fornøjelse. Størrelsesmæssigt og effektmæssigt er den også sine konkurrenter overlegen.

For nogen vil det være et minus at der ikke er display, men efter et halvt års brug har jeg stadig ikke savnet det — appen fungerer upåklageligt. Til gengæld tillader appen, at ChefSteps fortsat kan tilføje ny funktonalitet løbende, hvilket de eksempelvis har gjort med Facebook Messenger og Amazon Alexa.

De negative ting der er at sige vejer simpelthen ikke tungt nok til at trække ned og Joule ender derfor på 5 ud af 5 stjerner.

Ku' du lide hvad du læste?

Del meget gerne artiklen — så giver vi en digital high-five.

Kommentarer

Subscribe
Påmindelser
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x