Aïoli er en alsidig sauce, der kan bruges til alt fra pommes frites til dressing. Vi bringer her en standardopskrift, som du kan variere som du ønsker, men kommer selvfølgelig også med en række forslag til varianter.
Oprindeligt stammer aïoli fra Middelhavsområdet, hvor den helt klassisk kun bestod af hvidløg og olie. Efterhånden kender de fleste aïoli som en slags mayonnaise, der er emulgeret med æg, og det er også denne version, vi vil kigge nærmere på her. Både aïoli og mayonnaise hører under kategorien emulsion, der betyder, at de består af to eller flere væsker, der normalt ikke kan blandes, som vi kender det fra f.eks. vand og olie. For at få væskerne til at binde, anvendes en emulgator — i dette tilfælde æg. Andre eksempler på emulgatorer er husblas og sojalecithin.
Vores grundaïoli består af fire elementer; æggeblomme, hvidløg, citronsaft og olie. Afhængigt af hvad du skal bruge din aïoli til kan du bruge forskellige olier for at tilføje smag. Ønsker du en helt smagsneutral olie, anbefaler vi vindruekerneolie.
Du kan opleve, at din aïoli skiller. Det skyldes som regel, at der ikke er pisket hurtigt nok, eller at der er brugt for meget olie. Skulle uheldet være ude, kan du forsøge at tage et par spiseskefulde af den skilte aïoli og piske en smule vand deri. Når den samler sig kan du langsomt tilføje resten af den skilte aïoli mens du rører.
Varianter
- Chiliaïoli: Tilføj 1 spsk sriracha-sauce og bland godt rundt for en stærk aïoli, der er godt f.eks. i en burger
- Urteaïoli: Tilføj hakket persille og estragon og brug til moules frites
- Big Tasty: Tilføj en smule ketchup, flydende røg og paprika for en dressing med fantastisk grillsmag
- Mayonnaise: Inden olie tilføjes pisker du 1 spsk dijonsennep og lidt eddike sammen med æggeblommen for en helt klassisk mayonnaise
- Baconnaise: Lav en almindelig mayonnaise, men brug citronsaft i stedet for eddike. Bland baconfedt med olie. Tilføj hakket, sprød bacon, lidt flydende røg og lidt paprika.
Ingredienser
- 2 æggeblommer
- 1 spsk citronsaft
- 2.5 dl olie
- 1 fed hvidløg
- havsalt
Udstyr
- Stavblender med skål (valgfrit)
Fremgangsmåde
Vi kan godt lide at bruge en stavblender eller foodprocessor (til større portioner) til aïoli og mayonnaise, men du kan selvfølgelig også bruge et piskeris eller en elpisker.
Med stavblender
- Blend æg og hvidløg
Kom æggeblommer, hvidløg og en knivspids salt i skålen til stavblenderen og blend det. - Tilføj olie
Tag låget af skålen og hæld ca. en spiskeskefuld olie deri. Sæt hurtigt låget på igen og blend.
- Gentag
Løft igen låget og tilføj mere olie — fortsæt indtil saucen emulgerer og får den ønskede konsistens. - Smag til
Smag til med salt og peber og evt. andre ingredienser.
Med piskeris eller elpisker
- Bland æg og hvidløg
Mos hvidløgsfedet og pisk det sammen med en knivspids salt og æggeblommerne i en skål. - Tilføj olie
Hæld ca. en spiseskefuld olie i skålen mens du pisker. Gentag et par gange. - Tilføj mere olie
Begynd at tilføje olien i en tynd stråle mens du pisker. Fortsæt indtil saucen emulgerer og får den ønskede konsistens. - Smag til
Smag til med salt og peber og evt. andre ingredienser.
Kommentarer