Ramsløg er en lækker krydderurt med en kraftig hvidløgsduft. Og så vokser den i massevis i de danske skovbunde, hvor den primært kan findes i april.
Du kan også finde den i supermarkederne en stor del af året, men eftersom den skal bruges i store mængder i pesto kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse. Vi anbefaler derfor, at du tager på sanketur i skoven. Læs mere om ramsløgssankning hos Vild Mad. Og pas på ikke at forveksle den med liljekonval eller høsttidsløs, der begge er giftige. Brug dine sanser — ramsløg dufter kraftigt af hvidløg.
Alle kender den helt klassiske italienske pesto alla genovese, der er lavet af basilikum, hvidløg, pinjekerner, parmesan og olivenolie. Pesto kan dog laves på de fleste bløde krydderurter og med forskellige typer nødder. Vores opskrift på pesto er derfor blot et forslag og kan varieres i det uendelige.
Krydderurterne
Her er nogle af de forskellige krydderurter og andre blade, der gør sig godt i pesto. Du kan sagtens blande.
- Basilikum
- Bredbladet persille
- Ramsløg
- Koriander
- Mynte
- Løvstikke
- Persille
- Rucola
- Spinat
- Brøndkarse
Nødderne — og deres alternativer
En stor del af konsistensen i en pesto kommer fra nødder. Du kan dog også bruge andre ting, som du lige har ved hånden:
- Mandler
- Peanuts
- Popcorn (ja, popcorn!) — tak til Massimo Bottura
- Rasp/revet brød
- Valnødder
- Hasselnødder
- Sesamfrø
- Græskarkerner
- Solsikkekerner
- Pistacienødder
Osten
Sidst — men ikke mindst — har vi osten, der bidrager med umami til pestoen og binder det hele sammen. Sørg for at købe en ost, du kan rive — hold dig fra at købe revet ost.
- Parmesan
- Pecorino
- Grana padano
- Manchego
- Lagret cheddar
Olien
Traditionelt bruges olivenolie — og det anbefaler vi, at du også gør. Hvis ikke du har noget på lager kan du sagtens bruger andre olier.
Opskriften
Opskriften herunder tager udgangspunkt i ramsløg, men den kan bruges til alle ovenstående kombinationer. Vi bruger dog ikke hvidløg i vores ramsløgspesto, da der er masser af hvidløgssmag til stede i forvejen. Tilsæt derfor to fed hvidløg til andre kombinationer.
Ingredienser
- 300 g ramsløgsblade (eller kombiner med persille for en mildere smag)
- 25 g rasp
- 50 g parmesan
- 1 dl olivenolie
- salt
- friskkværnet peber
Udstyr
- Blender eller foodprocessor
Fremgangsmåde
- Klargør blade
Skyl og slyng bladene i en salatslynge eller tør dem grundigt med et viskestykke. - Blend
Blend blade, rasp og ost. Tilføj langsomt olie i en stråle. - Smag til og justér
Smag til med salt og peber. Tilføj evt. mere olie eller ost for at justere konsistensen.
Kommentarer