Forsmag: Opskrifter · Anmeldelser · Grej

Anmeldelse: de Buyer Carbone Plus-pander

de Buyer Carbone Plus
Oversigt
Anmeldt af
Dato
Anmeldelse af
de Buyer Carbone Plus-pander
Anmelders karakter
5

de Buyer er en fransk producent, der både laver køkkengrej til professionelt og privat brug. Deres jernpander har ingen belægning, men ved korrekt brug, laves der ved hjælp af olie en hinde, der fungerer som nonstick-belægning. Vi har testet pander på hhv. 24 cm og 30 cm.

Panden

de Buyer har flere forskellige serier af jernpander, hvor de mest populære er Carbone Plus og Mineral B. Mineral B-panderne minder meget om Carbone Plus, men har den forskel, at de er betrukket med bivoks og at de koster en god del mere end førstnævnte. Vi har talt med de Buyer for at høre, hvad fordelen ved Mineral B er frem for Carbone Plus, og de nævner, at bivoksen modvirker, at panden oxiderer, når den står i butikken, samt at der er lidt kortere vej til nonstick på panden. Bivoksen skal vaskes grundigt af inden brug, så det virker mest af alt som en gimmick, og derfor valgte vi de noget billigere Carbone Plus-pander.

Panderne er lavet af kulstofstål (carbon steel), der giver en meget hård og stærk pande. Det betyder også, at panderne er meget tunge. Panden på 24 cm vejer 1,31 kg, mens panden på 30 cm ligger helt oppe på 2,35 kg! Det er nok mest en smagssag, men panderne kan måske være for tunge for mange. Vi synes, at det er rart med noget tyngde.

Ergonomi

Panden er meget klassisk opbygget — selve panden og et håndtag. Håndtaget virker mest af alt til at være et bøjet stykke fladt jern, og det ligger ikke specielt godt i hånden. Til gengæld virker både panden og håndtaget meget solide. Men et besværligt håndtag kombineret med pandens vægt kan måske gøre, at nogle ville vælge andre pander i stedet — udelukkende på grund af ergonomien.

Seasoning

Inden en jernpande skal bruges første gang, skal man gennem en proces, som de Buyer kalder seasoning, fordi panderne ikke har belægning. Seasoning er det, der ved gentagen brug af panden opbygger en nonstick-belægning. Det gode ved seasoning frem for teflon er — ud over det åbenlyse i fordelen ved at undgå kemikalier — at man kan bruge metalredskaber. Skulle der komme en rids i din seasoning opbygger du bare en ny.

de Buyer Carbone Plus

Der findes mange forskellige seasoning-metoder, men her beskriver vi den proces, der virker for os. Processen kan i øvrigt også bruges på grillriste og støbejernspander og -gryder.

  1. Vask først din pande grundigt i meget varmt vand.
  2. Derefter gnides et tyndt lag varmebestandig olie, f.eks. jordnøddeolie, ind i panden med køkkenrulle.
  3. Tænd for blusset på mellem-høj. Når panden begynder at tage farve, tager du den af blusset og lader den køle ned i et par minutter.
  4. Gentag processen mindst fire gange, indtil bunden er næsten sort.
  5. Lad panden køle ned i et par minutter, og dæk bunden med fint salt. Sæt panden på blusset ved høj varme, og lad den stå indtil saltet har skiftet farve. Saltet suger overskydende olie op.
  6. Kasser saltet og vask panden grundigt i varmt vand.
  7. Gnid panden i lidt olie — det modvirker, at panden ruster i din skuffe.

Stegeevne

I og med at panden er lavet er jern, har den også en utroligt høj varmetolerance. Du må dog aldrig bruge boost- eller power-funktionen på dit induktionskomfur, det kan ødelægge den. Til gengæld kan du smide panden både i ovnen og på grillen uden problemer. Du skal dog være opmærksom på, at håndtaget er beklædt med epoxy, der — ifølge de Buyer — kan krakelere ved “langtidsbrug ved gentagne høje temperaturer”. Vi har hørt om folk, der har smidt panderne på grillen uden problemer.

Nonstick

Efter kort tids brug vil din seasoning være stærk. Vi har svært ved helt at forstå, hvordan en jernpande kan opnå en så god belægning, at det minder om teflon. Vi kan lave omelet på panden nærmest uden fedstof. Og den skøjter rundt.

Pris

Du kan erhverve panden på 24 cm for 250 kr. og på 30 cm for 400 kr. Til sammenligning koster en Jamie Oliver-pande på 30 cm omkring 500 kr. på tilbud. Du får altså en kvalitetspande til en rigtig god pris — og hvis du passer ordentligt på den, har du en pande for livet.

De kan købes bl.a. på Amazon.de (sponsoreret link).

Ku' du lide hvad du læste?

Del meget gerne artiklen — så giver vi en digital high-five.

Kommentarer

Subscribe
Påmindelser
guest

8 Comments
nyeste
ældste flest stemmer
Inline Feedbacks
View all comments
CLAUS HENRIK SEIFERT
CLAUS HENRIK SEIFERT
2. januar 2021 15:52

Jeg ejer De Buyer Mineral B PRO udgaven af stegepanderne. De har det samme fantastisk behagelige håndtag i rustfrit stål som De Buyer Affinity, Inocuivre og Prima Matera serien. De kan derfor gå i ovnen. Man må ikke varme pander op på boost, lige meget hvad slags pander det er. Altid start på lav varme og så gradvist øg temperaturen. Boost er kun til, mår man skal have sin gryde med allerede varmt vand det sidste stykke vej op til kogning eller blancherings temperatur. Carbon stål har dog sine begrænsninger. Syrlige ting vil ødelægge dele af seasoningen. Derfor har jeg… Læs mere »

Johannes Draad
Johannes Draad
25. december 2020 12:23

Hej , der skrives i artiklen, at panden IKKE må bruges med boost funktionen på induktions kogeplader. Det er dog ikke nærmere beskrevet hvorfor man ikke må det. Panden skulle være speciel god til meget høje temperaturer. hvis netop disse pander ikke kan tåle det så har jeg det svært ved at se at de kan bruges i en proff. køkken.

CLAUS HENRIK SEIFERT
CLAUS HENRIK SEIFERT
2. januar 2021 16:04
Reply to  Johannes Draad

De kan tåle meget høje temperaturer blot ikke chok varme, så kan de bøje i bunden. Restauranter giver pokker i hvordan de behandler pander. Deres fokus er maden. Kokkene betaler ikke selv for panderne så de bruger dem, faktisk udnytter dem og de er ligeglade med om de bøjer dem under service. Kun ejeren vil bekymre sig om panderne, da han betaler dem af egen lomme, kokke har kun et fokus – maden. Jeg har set kokke stege mad på vildt warpede pander under service uden den mindste bekymring. Carbon stål pander er lidt ligesom hårde, skarpe japanske køkkenknive. Bare… Læs mere »

Jesper Laigaard Jensen
Jesper Laigaard Jensen
4. oktober 2016 19:47

Det r en rigtig god gennemgang, men hvor køber man dem?

Jesper Mejlby
17. juni 2017 9:53

Hej Peter
Lækker gennemgang af fordelene ved de Buyers stegepander samt hvordan man laver en god belægning.

Jeg har fundet denne webshop med et kæmpe udvalg ad de Buyer
Stort udvalg ad de Buyer stegepander

Lone Terman
Lone Terman
29. november 2016 19:35

Jeg har købt mine hos Stoorgaard i Bredballe Centret ved Vejle.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x