Forsmag: Opskrifter · Anmeldelser · Grej

Anmeldelse: de Buyer Carbone Plus-pander

de Buyer Carbone Plus
Oversigt
Anmeldt af
Dato
Anmeldelse af
de Buyer Carbone Plus-pander
Anmelders karakter
5

de Buyer er en fransk producent, der både laver køkkengrej til professionelt og privat brug. Deres jernpander har ingen belægning, men ved korrekt brug, laves der ved hjælp af olie en hinde, der fungerer som nonstick-belægning. Vi har testet pander på hhv. 24 cm og 30 cm.

Panden

de Buyer har flere forskellige serier af jernpander, hvor de mest populære er Carbone Plus og Mineral B. Mineral B-panderne minder meget om Carbone Plus, men har den forskel, at de er betrukket med bivoks og at de koster en god del mere end førstnævnte. Vi har talt med de Buyer for at høre, hvad fordelen ved Mineral B er frem for Carbone Plus, og de nævner, at bivoksen modvirker, at panden oxiderer, når den står i butikken, samt at der er lidt kortere vej til nonstick på panden. Bivoksen skal vaskes grundigt af inden brug, så det virker mest af alt som en gimmick, og derfor valgte vi de noget billigere Carbone Plus-pander.

Panderne er lavet af kulstofstål (carbon steel), der giver en meget hård og stærk pande. Det betyder også, at panderne er meget tunge. Panden på 24 cm vejer 1,31 kg, mens panden på 30 cm ligger helt oppe på 2,35 kg! Det er nok mest en smagssag, men panderne kan måske være for tunge for mange. Vi synes, at det er rart med noget tyngde.

Ergonomi

Panden er meget klassisk opbygget — selve panden og et håndtag. Håndtaget virker mest af alt til at være et bøjet stykke fladt jern, og det ligger ikke specielt godt i hånden. Til gengæld virker både panden og håndtaget meget solide. Men et besværligt håndtag kombineret med pandens vægt kan måske gøre, at nogle ville vælge andre pander i stedet — udelukkende på grund af ergonomien.

Seasoning

Inden en jernpande skal bruges første gang, skal man gennem en proces, som de Buyer kalder seasoning, fordi panderne ikke har belægning. Seasoning er det, der ved gentagen brug af panden opbygger en nonstick-belægning. Det gode ved seasoning frem for teflon er — ud over det åbenlyse i fordelen ved at undgå kemikalier — at man kan bruge metalredskaber. Skulle der komme en rids i din seasoning opbygger du bare en ny.

de Buyer Carbone Plus

Der findes mange forskellige seasoning-metoder, men her beskriver vi den proces, der virker for os. Processen kan i øvrigt også bruges på grillriste og støbejernspander og -gryder.

  1. Vask først din pande grundigt i meget varmt vand.
  2. Derefter gnides et tyndt lag varmebestandig olie, f.eks. jordnøddeolie, ind i panden med køkkenrulle.
  3. Tænd for blusset på mellem-høj. Når panden begynder at tage farve, tager du den af blusset og lader den køle ned i et par minutter.
  4. Gentag processen mindst fire gange, indtil bunden er næsten sort.
  5. Lad panden køle ned i et par minutter, og dæk bunden med fint salt. Sæt panden på blusset ved høj varme, og lad den stå indtil saltet har skiftet farve. Saltet suger overskydende olie op.
  6. Kasser saltet og vask panden grundigt i varmt vand.
  7. Gnid panden i lidt olie — det modvirker, at panden ruster i din skuffe.

Stegeevne

I og med at panden er lavet er jern, har den også en utroligt høj varmetolerance. Du må dog aldrig bruge boost- eller power-funktionen på dit induktionskomfur, det kan ødelægge den. Til gengæld kan du smide panden både i ovnen og på grillen uden problemer. Du skal dog være opmærksom på, at håndtaget er beklædt med epoxy, der — ifølge de Buyer — kan krakelere ved “langtidsbrug ved gentagne høje temperaturer”. Vi har hørt om folk, der har smidt panderne på grillen uden problemer.

Nonstick

Efter kort tids brug vil din seasoning være stærk. Vi har svært ved helt at forstå, hvordan en jernpande kan opnå en så god belægning, at det minder om teflon. Vi kan lave omelet på panden nærmest uden fedstof. Og den skøjter rundt.

Pris

Du kan erhverve panden på 24 cm for 250 kr. og på 30 cm for 400 kr. Til sammenligning koster en Jamie Oliver-pande på 30 cm omkring 500 kr. på tilbud. Du får altså en kvalitetspande til en rigtig god pris — og hvis du passer ordentligt på den, har du en pande for livet.

De kan købes bl.a. på Amazon.de (sponsoreret link).

Ku' du lide hvad du læste?

Del meget gerne artiklen — så giver vi en digital high-five.

Kommentarer

4
Ny kommentar

avatar
1 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jesper MejlbyLone TermanPeter Steen HøgenhaugJesper Laigaard Jensen Recent comment authors
  Subscribe  
nyeste ældste flest stemmer
Påmindelser
Jesper Laigaard Jensen
Guest
Jesper Laigaard Jensen

Det r en rigtig god gennemgang, men hvor køber man dem?

Lone Terman
Guest
Lone Terman

Jeg har købt mine hos Stoorgaard i Bredballe Centret ved Vejle.