Forsmag: Opskrifter · Anmeldelser · Grej

Basis-tomatsauce

Tomater
Oversigt
Opskrift
Basis-tomatsauce
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid i alt
Din karakter
Karakter

En god tomatsauce kan bruges som basis til mange retter — her er vores bud på en tomatsauce, der fungerer godt til blandt andet lasagne, pizza, pasta og chili con carne.

Tomater er generelt syrlige, men der er stor forskel på smagen på baggrund af sort, årstid, plukningstidspunkt og meget andet. Generelt er de “friske” tomater, man kan købe herhjemme om vinteren ikke værd at spise — de er hårde og har ikke ret meget smag. Køb i stedet gode hakkede eller flåede tomater på dåse, og vent med de friske tomater til sommeren er over os.

Vi tilbereder saucen i ovnen, fordi det giver en mere ensartet opvarmning og reduktion af saucen, og derudover medvirker til at karamellisere det sauce, der sidder på kanten af gryden.

Denne opskrift giver omkring 1 liter tomatsauce.

Ingredienser

  • 1 zittauerløg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk olivenolie
  • 20 g tomatpuré
  • 2 kg hakkede tomater
  • 1 l bouillon
  • 50 g smør
  • 4 laurbærblade
  • 4 kviste timian
  • 4 kviste oregano
  • 1 tsk fiskesauce
  • 1 spsk soya
  • 1 spsk worcestershiresauce
  • 2 spsk cidereddike
  • 50 g sukker
  • havsalt
  • friskkværnet peber

Udstyr

  • Stor gryde
  • Stavblender

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovn
    Varm din ovn op til 150° varmluft.
  2. Steg løg
    Hak løg og hvidløg fint og steg dem i olivenolie ved lav-medium varme i en stor gryde, der kan gå i ovnen.
  3. Tilsæt tomatpuré
    Når løgene er bløde, tilsættes tomatpuré. Rør godt rundt og lad stege i få minutter, mens du rører.
  4. Tilsæt øvrige ingredienser
    Krydderurter bindes sammen med kødsnor og bindes fast i håndtaget på gryden. Tilsæt dem sammen med hakkede tomater, bouillon, fiskesauce, soya, eddike, sukker, worcestershiresauce og smør. Rør rundt og lad simre i 5 minutter.
  5. Smag
    Smag på saucen. Tilpas syrligheden med eddike eller sukker. Saucen skal være let sødlig.
  6. Sæt i ovnen
    Sæt låget skråt på gryden, så dampen kan slippe ud, og placér den i ovnen. Lad den simre i et par timer. Hver halve time skrabes kanterne på gryden.
  7. Blend
    Tag gryden ud af ovnen — husk, den er varm. Tag laurbærblade, oregano og timian op. Smag til med salt, peber, sukker og eddike. Blend tomatsaucen med en stavblender.

Ku' du lide hvad du læste?

Del meget gerne artiklen — så giver vi en digital high-five.

Kommentarer

Ny kommentar

avatar
  Subscribe  
Påmindelser