Blåmuslingen er i sæson hele året, den er billig og så smager den forrygende. Vi tilbereder en klassisk muslingesuppe, der kan varieres i det uendelige.
Blåmuslingen findes mange steder i de danske farvande, og er derfor ret nem at få fat i — også selvom du ikke har tænkt dig at fange dem selv. En muslingesuppe er en suppe, der kan fungere både som forret og hovedret, fordi den er ikke så tung og samtidig har masser af smag.
Nogle kan måske lade sig skræmme af muslingerne, men de er utroligt simple at arbejde med, og husker du blot på to regler, kommer det til at gå helt smertefrit:
- Muslingen skal være lukket når du påbegynder tilberedning.
- Muslingen skal være åben efter tilberedning.
Variationer
Dampede muslinger tilberedes ved at stege grøntsager, tilføje væde (f.eks. hvidvin) og derefter muslinger. Tilføjes efterfølgende fløde har du en fantastisk muslingesuppe. I stedet for hvidvin kan du f.eks. bruge champagne eller øl. Du kan også variere grøntsager og krydderurter efter sæson og din smag — alt fra løg til knoldselleri kan bruges. Serveres de dampede muslinger med pommes og aïoli kaldes retten for moules frites — og selvom det kan lyde mærkeligt, så smager det formidabelt.
Ingredienser
- 1.5 kg blåmuslinger
- 2 spsk olivenolie
- 10 kviste timian
- 1 porre
- 2 løg
- 3 fed hvidløg
- 1 fennikel
- 2 dl hvidvin
- 2.5 dl piskefløde (valgfrit)
- 10 safrantråde (valgfrit)
- salt
- peber
Udstyr
- Intet særligt
Fremgangsmåde
- Forbered grøntsager
Skær porre, fennikel, løg og hvidløg i tynde skiver og sæt til side.
- Rens muslinger
Fjern skæg fra muslingernes åbning. Er muslingerne åbne, banker du dem let mod kanten af vasken. Kassér dem, hvis ikke de lukker efter et halvt minuts tid. Kasser også ødelagte muslinger. - Steg grøntsager
Varm olivenolie op i en stor gryde ved medium-høj varme. Tilføj grøntsager og timian og rør godt rundt. - Tilsæt hvidvin
Når løgene er gennemsigtige tilføjes hvidvin. - Tilsæt muslinger
Når hvidvinen simrer, tilsætter du muslingerne, rører godt og lægger låg på gryden. - Ryst gryden
Ryst gryden af og til, så muslingerne bliver godt blandet med grøntsagerne. - Tilføj fløde (valgfrit)
Når muslingerne har åbnet sig, er de klar til at servere. Hvis du vil lave muslingesuppe, tilsætter du nu fløde og safran, og bringer det i kog.
- Servér
Spis de åbne muslinger og kassér muslinger, der ikke har åbnet sig under tilberedning.
Kommentarer