Forsmag: Opskrifter · Anmeldelser · Grej

Fransk marengs, kyskager og fuglereder

Kyskager
Oversigt
Opskrift
Fransk marengs, kyskager og fuglereder
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid i alt
Din karakter
Karakter
2.5 (baseret på 2 stemmer)

Fransk marengs er den klassiske hvide marengs, som de fleste kender. Den kan bages til blandt andet kyskager og fuglereder.

Den adskiller sig fra italiensk marengs, der tilberedes ved at hælde varm sukkersirup i piskede æggehvider. Italiensk marengs er god i blandt andet is eller som topping på en tærte.

Den franske marengs bliver fremstillet ved at piske æggehvider og lidt syre, for derefter at tilsætte sukker lidt ad gangen, hvorefter den kan bages. Den er god til for eksempel kyskager og fuglereder og minder meget om isguf.

Piskning af æggehviderne bryder vand og proteiner op og generer luftbobler i en tyk skum. En smule syre hjælper med binde proteinerne, hvilket gør, at marengsen ikke så let klumper. Vi bruger rå æg, da Fødevarestyrelsen ikke længere fraråder brugen af rå æg i madlavning, men vil du være på den sikre side kan du selvfølgelig også bruge pasteuriserede æggehvider.

Kyskager eller fuglereder er godt sammen med f.eks. sorbet — vi kan særligt anbefale vores stikkelsbærsorbet, men du kan også se opskrifterne på nogle af vores andre sorbet-is.

Ingredienser

  • 3 æggehvider
  • 1 tsk citron- eller limesaft
  • 200 g sukker

Udstyr

  • Røremaskine

Fremgangsmåde

Marengs

  1. Pisk æg
    Hæld æggehviderne i røremaskinens skål og pisk dem ved lav hastighed i cirka et minut, indtil de begynder at skumme let. Det er vigtigt, at der slet ikke er æggeblomme iblandt, da fedmen fra blommen forstyrrer skumdannelsen.
  2. Tilsæt syre
    Tilsæt citron- eller limesaft og øg hastigheden til medium. Pisk i et halvt minut.
  3. Tilsæt lidt sukker
    Tilsæt cirka 50 g sukker lidt ad gangen mens der piskes.
  4. Tilsæt resten af sukkeret
    Øg hastigheden til høj og tilsæt det resterende sukker lidt ad gangen. Pisk ved høj hastighed indtil marengsen kan stå af sig selv.
  5. Servér eller fortsæt
    Marengsen kan serveres som den er som for eksempel guf på is, eller du kan lave kyskager eller fuglereder (se nedenfor).

Kyskager og fuglereder

  1. Fyld i sprøjtepose
    Fyld marengsen i en sprøjtepose og sprøjt enten kyskager eller fuglereder ud på et stykke bagepapir. Kyskager er blot små klatter, der laves ved at sprøjte forsigtigt mens der løftes op i sprøjteposen, så der dannes en lille spids. Fuglereder laves ved at danne en cirkel med marengsen fra midten og udad indtil du har en flad marengs på ca. 7 cm i diameter. Herefter fortsætter du ovenpå den yderste ring og danner en væg.
    Kyskager
  2. Bag
    Bag kyskager eller fuglereder i en time ved 120° (almindelig varme).

Ku' du lide hvad du læste?

Del meget gerne artiklen — så giver vi en digital high-five.

Kommentarer

Ny kommentar

avatar
  Subscribe  
Påmindelser