Der er ikke noget som forfriskende sorbet med masser af bær- eller frugtsmag på en varm sommerdag (eller på en kold vinteraften — vi dømmer ikke). Vi har fået fat i en portion stikkelsbær, og laver her en lækker, cremet stikkelsbærsorbet.
Stikkelsbær er store, let syrlige bær, der som regel ikke behøver at blive tilsmagt med yderligere syre, men du kan selvfølgelig tilsætte en smule citronsaft, hvis du synes.
Vi bruger vores sorbetsirup; en blanding af vand, sukker og glukosesirup, der, sammen med xanthan gum, modvirker iskrystaller i sorbeten. Kan du ikke få fat i xanthan gum, kan den også udelades.
Is og sorbet bliver bare bedst når det køres på en ismaskine, der pisker luft ind i massen. Gør dig selv den tjeneste at købe en — du kommer til at bruge den masser af gange. Køb gerne en med kompressor, så du ikke er afhængig af at skulle fryse skålen ned for at lave is. Alternativt kan du hælde ismassen i en frysepose og ryste den et par gange under indfrysningen. Du får stadig en god is.
Du kan f.eks. servere isen sammen med kyskager eller fuglereder og crème anglaise. Stikkelsbær er også fantastisk sammen med blandt andet hvid chokolade og nødder.
Ingredienser
- 300 g stikkelsbær
- 300 g sorbetsirup
- 50 g vand
- 2 g xanthan gum (valgfrit)
Udstyr
- Ismaskine (valgfrit)
- Stavblender
Fremgangsmåde
- Simr bær
Kom stikkelsbær og vand i en gryde. Du behøver ikke fjerne stilken, da vi senere kører massen gennem en si. Lad simre ved medium varme i 5 minutter, mens du løbende maser stikkelsbærrene med en grydeske.
- Si stikkelsbær
Hæld stikkelsbærrene i en si over en skål, og mos dem med bagsiden af en spiseske indtil kun skind og stilke er tilbage i sien. - Bland sorbetmasse
Bland stikkelsbærsaften med sorbetsirup og xanthan gum. Blend med en stavblender. - Køl ned
Sæt sorbetmassen i køleskabet indtil den er kold. - Kør på ismaskine
Kør massen på ismaskine indtil den er færdig (20-45 minutter). - Frys
Hæld massen i en bøtte og sæt i fryseren i minimum 4-6 timer. Server ved -14° til -11° — det opnåes bedst ved at tage sorbeten ud af fryseren 10 minutter før servering.
Kommentarer