Forsmag: Opskrifter · Anmeldelser · Grej

Grundopskrift på pizzadej

Pizzadej
Oversigt
Opskrift
Grundopskrift på pizzadej
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid i alt
Din karakter
Karakter

Uanset hvor meget lækkert fyld, du kommer på din pizza, så ændrer det ikke ved, at bunden er altafgørende for den gode smag. I vores øjne skal en pizzabund være tynd, sprød og sej — og det er slet ikke så svært.

Først og fremmest handler det om at bruge den rigtige mel — vi kan godt lide tipo 00, der er en meget finmalet hvedemel. Tipo 00 er en proteinrig mel, der bidrager til sejheden i dejen, men den kræver også en god portion varme. Hvilket bringer os videre til næste kriterium. En pizza skal bages ved høj varme. Stort set så høj som muligt. En pizzaovn kommer typisk op på omkring 400°, men det kan de færreste hjemmeovne, så du kan roligt blot vælge at bage den ved den højeste indstilling. Du kan selvfølgelig også bage pizzaen i en glohed grill. Bag ved almindelig varme, da brødet ellers tørrer ud.

Æltningen er også vigtig — det er her miraklerne sker. Ælt, ælt og ælt — gerne på en røremaskine — i 10 minutter, for at udvikle en god glutensturktur. Det betyder både sejhed og luftbobler, så spring ikke over en grundig æltning.

Efter æltningen skal dejen hæve. Gerne hen over natten i køleskabet, men med et par timer på køkkenbordet får du stadig en god pizzabund.

Ingredienser er få — mel, vand, salt, honning og gær. Vi tilsætter desuden en smule olivenolie, da den gør dejen mere elastisk, så den er lettere at rulle ud, men det er ikke strengt nødvendigt.

Ingredienser

  • 1 kg hvedemel, tipo 00
  • 750 g vand
  • 25 g gær
  • 1 spsk honning (alternativt sukker)
  • 10 g salt
  • 2 spsk olivenolie

Udstyr

  • Røremaskine (valgfrit)

Fremgangsmåde

  1. Forbered gær
    Opløs honning og gær i vandet. Stil til side i 5 minutter indtil det begynder at skumme.
  2. Bland mel og salt
    Bland mel og salt godt rundt i røremaskinen eller en stor skål.
  3. Tilsæt olie og gærblandning
    Tilsæt gærblandningen og olie til melet og rør godt rundt ved lav hastighed i et par minutter indtil dejen er uniform.
  4. Ælt
    Skru op på fuld hastighed — du skal nok forvente at skulle holde fast i røremaskinen, så den ikke falder ned fra bordet — og ælt i 5-10 minutter.
  5. Hæv
    Læg dejen i en skål der er smurt med olivenolie, hæld lidt mere olie ud over og dæk med husholdningsfilm. Hæv i 2 timer på køkkenbordet eller over natten i køleskabet.
  6. Form bunde
    Del dejen i lige store kugler og rul dem ud. Læg dem på bagepapir på størrelse med din bagesten og tilføj fyld.
  7. Bag
    Bag på bagesten i 5-8 minutter ved ovnens højeste temperatur (ikke varmluft). Hold øje med pizzaen.

Ku' du lide hvad du læste?

Del meget gerne artiklen — så giver vi en digital high-five.

Kommentarer

Ny kommentar

avatar
  Subscribe  
Påmindelser