Forsmag: Opskrifter · Anmeldelser · Grej

Hjemmelavet grøn karrypasta (Kaeng Khiao Wan)

Grøn karrypasta
Oversigt
Opskrift
Hjemmelavet grøn karrypasta (Kaeng Khiao Wan)
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid i alt
Din karakter
Karakter

Karrypasta er umulig at undgå i det thailandske køkken. Her er vores bud på en grøn karrypasta med kraft og smag, og som er nem at dosere.

Selvom karrypasta kan lyde som om det har noget med karry at gøre, så ligger de to langt fra hinanden. Hvor det gule pulver er en krydderiblanding bestående af blandt andet gurkemeje, spidskommen og korianderfrø, er en karrypasta er typisk grundstenen i en curry, der overordnet dækker over mange forskellige retter, der tilberedes i en sauce. Specielt i Thailand bruges karrypastaer i mange retter.

Den grønne karrypasta kaldes i Thailand for Kaeng Khiao Wan, der direkte oversat betyder sød grøn curry. Den bruges helt klassisk i thailandske curries som kylling i grøn karry (Kaeng Khiao Wan Kai), men er også fantastisk i for eksempel vores thai-inspirerede grønne karrysuppe eller i en vinaigrette på en nudelsalat.

Friske ingredienser

Hovedingredienserne er friske chilier, citrongræs, koriander, ingefær hvidløg og lime. Vi giver her et bud på vores variant.

Ingredienser

Krydderiblanding

  • 2 tsk hele spidskommen
  • 1 tsk blandede hele peberkorn
  • 1 spsk korianderfrø
  • 1 tsk fiskesauce

Øvrige ingredienser

  • 150 g frisk grøn chili
  • 40 g galangarod
  • 60 g citrongræs
  • 100 g frisk koriander
  • 25 g ingefær, skrællet
  • 150 g hvidløg
  • 180 g skalotteløg
  • 5 g limeblade
  • 1 lime
  • 2 tsk salt
  • 2 spsk neutral olie

Udstyr

  • Morter
  • Pande
  • Minihakker eller foodprocesser

Fremgangsmåde

  1. Rist krydderier
    De hele spidskommen og korianderfrø ristes på en tør pande i 4-5 minutter. Pas på de ikke bliver brændte.
  2. Mal krydderier i en morter
    De ristede spidskommen og korianderfrø kommes i en morter sammen med peberkornene, og males til næsten fint pulver. Herefter tilsættes fiskesauce, og blandingen males i yderligere et par minutter til fiskesaucen har fordelt sig.
  3. Forbered de øvrige ingredienser
    Rens de grønne chilier, galangarod, citrongræs og koriander, og hak det groft. Stykkerne skal ikke være mere end 1 cm på alle led. Hak skalotteløg, hvidløg, den skrællede ingefær og limeblade.
  4. Hak alle ingredienserne
    De hakkede grøntsager og krydderiblandingen kommes i en minihakker eller foodprocesseren, hvor indholdet hakkes indtil alt indholdet i blandingen er i helt små stykker.
  5. Tilsæt de sidste ingredienser
    Riv hele overfladen af limefrugten med et fint rivejern, og pres herefter alt saften ud af limefrugten i en skål. Tilsæt til blandingen i minihakkeren/fodprocesseren sammen med olie og salt. Kør minihakkeren/foodprocesseren igen indtil blandingen er en grød. Blandingen skal ligne pesto.

For at gøre det nemt at anvende den grønne karry i fremtiden, kan man f.eks. komme blandingen i en isterningbakke og fryse dem ned, eller dele dem op i små doseringer på anden vis, til de skal benyttes. Karrypastaen kan holde sig op til 3 uger i køleskabet.

Grøn karrypasta i bakke

Da karryen er ret stærk i denne koncentrerede form, anbefaler vi at holde det i små doseringer, f.eks. 30 gr., eller svarende til en spiseske med top. Ud fra vores erfaring passer denne dosering med 1 pr. person – dvs. til f.eks. karrysuppe til 4 personer skal der bruge 4 af disse doseringer – selvfølgelig alt efter hvor stærk man vil have sin mad.

Ku' du lide hvad du læste?

Del meget gerne artiklen — så giver vi en digital high-five.

Kommentarer

Ny kommentar

avatar
  Subscribe  
Påmindelser