Forsmag: Opskrifter · Anmeldelser · Grej

Kyllingenuggets i sous vide

Chicken nuggets
Oversigt
Opskrift
Kyllingenuggets i sous vide
Udgivet
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Din karakter
Karakter

Kyllingenuggets er vel en af de mest populære amerikanske comfort foods. De benløse stykker kylling vendt i en melblanding og dybtstegt til en mør, knasende enkelt bid, der giver en smule dårlig samvittighed, men samtidig skriger på mere.

I USA spiser man ofte fried chicken, altså friturestegt kylling, der i princippet er nuggets med ben i. Opskriften her kan også sagtens bruges til fried chicken, dog skal du være opmærksom på, at de forskellige stykker på kyllingen kræver forskellig tilberedning. Mere om det senere.

En amerikansk professor opfandt nuggets i 1950erne, men den blev først mainstream omkring 1980, hvor McDonald’s satte den i produktion i deres restauranter. Selvom der kan været noget rart i at besøge McDonald’s af og til — det er vi ikke for fine til — så er hjemmelavede nuggets i en klasse for sig. Og det er faktisk heller ikke svært.

Inden stegning vender vi kyllingen i kærnemælk, der dels har det formål at mørne kødet, dels hjælper det til at melet hænger bedre fast på kyllingen. Har du ikke kærnemælk, kan du hurtigt lave et alternativ selv til brug i f.eks. bagning eller, som her, til nuggets — tag 250 ml fløde eller sødmælk, og tilsæt 1 spsk citron- eller limesaft. Rør rundt og stil på køkkenbordet i 5-10 minutter.

Et af problemerne med nuggets er, at melblandingen ofte når at blive overtilberedt inden kyllingen er gennemstegt. For at undgå det, tilbereder vi kyllingen i sous vide. Kyllingebrystet skal have cirka en time. Hvis du også tilbereder lår og vinger, skal de have to timer ekstra, altså tre timer i alt.

Du har mulighed for at påvirke smagen af dine nuggets ved at blande krydderier i melblandingen. Vi kommer med vores forslag, men du kan selvfølgelig også sagtens være kreativ. Vi tilsætter et par skefulde kærnemælk til melblandingen for at skabe nogle skønne klumper, der klistrer til kyllingen og gør coatingen ekstra sprød.

Hører du til de, der gerne vil have rasp på dine nuggets, kan du — efter de er vendt i kærnemælk og melblanding — vende dem i sammenpisket æg og derefter rasp (gerne pankorasp). Fordi kyllingen er tilberedt i sous vide vil pankoraspen ikke nå at blive brændt. Vi kan dog godt lide den tynde, men stadig sprøde, melcoating i sig selv. Prøv dig frem og find din favorit.

Nå — mindre snak, mere friture.

  • 1 kg kyllingebryst
  • 250 ml kærnemælk
  • 400 g hvedemel
  • 20 g salt
  • friskkværnet peber (efter smag og behag)
  • 15 g paprika
  • 15 g løgpulver
  • 15 g hvidløgspulver
  • 5 g cayennepeber
  • olie til friturestegning

Udstyr

  • Sous vide-udstyr
  • Frituregryde eller tykbundet gryde

Fremgangsmåde

  1. Forbered kylling
    Skær kyllingebrysterne i store stykker, der matcher den størrelse, du gerne vil have dine nuggets. Læg dem i en skål og tilsæt 10 g salt. Vend rundt, og stil til side i 20 minutter.
  2. Forbered vandbad
    Tænd din sous vide på 68° og lad vandet varme op.
  3. Tilbered kylling
    Pak kyllingestykkerne i en stor ziploc-pose og pres så meget luft ud som muligt. Sænk forsigtigt posen ned i vandet mens du lader det varme vand presse luft ud. Luk posen og lad kyllingen ligge i vandet i en time. Pak kylling i ziploc-pose
  4. Lav melblanding
    Bland mel, det resterende salt, peber og øvrige krydderier i en skål. Blandt et par spiseskefulde kærnemælk deri og rør rundt.
  5. Opvarm olie
    Varm olien op til omkring 200°. Bruger du en almindelig gryde, kan du sætte et stegetermometer i olien. Olien skal under stegningen være mellem 195° og 205°, så det kan godt være nødvendigt at justere på blusset løbende.
  6. Tør kylling
    Tag kyllingen op og dup stykkerne godt med køkkenrulle.
  7. Vend i kærnemælk og melblanding
    Vend kyllingestykkerne i kærnemælk og derefter melblandingen. Sørg for, at der kommer mel på hele overfladen. Læg kyllingestykkerne på en rist.
  8. Steg kylling
    Sænk 4-6 kyllingestykker ned i frituren og lad dem stege i 2-3 minutter. Tag dem op og læg dem på en rist (undgå at lægge dem på køkkenrulle, da det skaber damp og derved blødgør den sprøde coating, du lige har lavet).
  9. Spis
    Spis til du skammer dig.

Ku' du lide hvad du læste?

Del meget gerne artiklen — så giver vi en digital high-five.

Kommentarer

Ny kommentar

avatar
  Subscribe  
Påmindelser