Risotto er i sin enkelhed helt fantastisk. Den kan varieres i det uendelige, f.eks. med forskellige fonder eller grøntsager, der tilfører retten helt nye smagsoplevelser.
Helt basalt består risotto af risottoris kogt i fond indtil det opnår en cremet konsistens. Men tilføjelse af grøntsager, krydderurter, kød, ost osv. giver hver især en helt ny ret. Vi laver her en simpel risotto, som du kan bruge som basis for andre risottoer.
Risotto laves ved først at stege grøntsager bløde. Herefter tilsættes ris, der steges en smule. Dernæst tilsættes alkohol, og herefter fond i små portioner mens der røres og røres. Det handler om at få “banket” stivelsen fra risene ud i fonden, så den tykner, indtil du har en relativt fast konsistens.
Servér f.eks. risottoen med vores sprøde kyllingeoverlår og dryp med en god olivenolie til sidst.
Velbekomme!
Ingredienser
- 350 g risottoris
- 1.5 l kyllingefond
- 2 dl hvidvin
- 0.5 bladselleri
- 3 skalotteløg (eller 1,5-2 zittauerløg)
- 3 fed hvidløg
- 250 g svampe
- 1 spsk citronsaft
- 1 bundt persille
- 75 g smør
- 100 g parmesan
- havsalt
- friskkværnet peber
Udstyr
- Tålmodighed
Fremgangsmåde
- Forbered grøntsager
Hak selleri, løg og hvidløg fint. Skær svampene i tynde skiver. - Forbered fond
Opvarm fond på et blus og hold den varm — den skal tilsættes varm til risottoen, så kogningen ikke stopper. - Steg svampe
Varm en stor pande op ved medium-høj varme. Tilsæt 1 spsk olivenolie og steg svampene i portioner, så de ikke koger. Når alle svampe er stegt tilsættes de igen til panden og steges sammen med ⅓ af det hakkede hvidløg og lidt salt. Tag dem af panden, vend med groft hakket persille og lidt citronsaft. Sæt til side.
- Steg grøntsager
Varm en stor gryde op ved medium varme. Tilsæt 1 spsk olivenolie og herefter selleri og løg. Lad stege i nogle minutter indtil de er bløde og tilsæt så hvidløg og lad stege i et par minutter mere. - Steg ris
Tilsæt risene og vend dem godt rundt hele tiden i et par minutter indtil de begynder at blive en smule gennemsigtige. Tilsæt et lille nip salt.
- Tilsæt hvidvin
Tilsæt hvidvinen og lad det koge helt ind i risene. Rør godt hele tiden. - Tilsæt fond
Tilsæt 4 dl fond og lad det koge ind imens du rører godt rundt. - Tilsæt mere fond
Tilsæt fond ½ dl ad gangen. Lad det koge helt ind i risene inden du tilføjer nyt. Der skal hele tiden røres og det må kun simre. Koger det, skal du skrue ned for blusset. Hver gang du tilsætter fond tilsætter du også en smule salt. Det tager 15-20 minutter i alt. Smag på risene løbene — de skal være færdigtilberedte, men må gerne have en smule bid.
- Færdiggør
Tag gryden af blusset, tilsæt smør og parmesan og rør godt rundt. - Servér
Servér i dybe tallerkener med svampe og et kyllingeoverlår ovenpå. Dryp med en god olivenolie og kværn peber ud over. Tilføj evt. mere parmesan.
Kommentarer