Forsmag: Opskrifter · Anmeldelser · Grej

Sous vide: Ofte stillede spørgsmål

Sous vide: Ofte stillede spørgsmål
Introduktion til sous vide: Ofte stillede spørgsmål

Vi har her samlet ofte stillede spørgsmål om sous vide-tilberedning. Vi opdaterer listen løbende med nye spørgsmål.

Udstyr

Tilberedning

  • Kan jeg tilberede frosne madvarer?
    Sagtens! Som tommelfingerregel anbefaler vi, at du ganger tiden med 1,5.
  • Hvor lang tid skal … have, og ved hvilken temperatur?
    Du kan tilberede fisk, steaks, grøntsager, stege og meget andet i din sous vide. Vi har lavet en overordnet guide til tider og temperaturer, men er du stadig i tvivl, er du meget velkommen til at skrive et opslag eller sende os en besked på vores Facebook-side. Vi lover at svare så hurtigt som muligt.
  • Hvordan påvirker kødets størrelse tilberedningen?
    Kødets størrelse, dvs. vægt og tykkelse på det tykkeste sted, har ingen indflydelse på temperaturen, men til gengæld på tiden. Tiden bestemmer nemlig både hvor lang tid der går før dit kød er pasteuriseret, men også hvor lang tid, der går, før centrumtemperaturen er opnået. Du kan kigge i vores guide til tider & temperaturer for en overordnet vejledning, eller dykke ned i detaljer i Douglas Baldwins artikel her.
  • Jeg har glemt at sætte mit kød over — kan jeg stadig nå det?
    Det vigtigste er selvfølgelig, at din mad når den ønskede centrumtemperatur — du får ikke glade gæster af at servere råt kød (det skulle da lige være fordi det var tatar). I vores guide til tider og temperaturer fortæller vi om hvor længe mad skal tilberedes ved en given temperatur for at blive tilberedt. Kan du ikke nå det anbefaler vi derfor, at du bruger en anden tilberedningsmetode eller spiser noget andet.
  • Jeg er ikke hjemme når jeg skal sætte mit kød over — hvad gør jeg?
    Det fantastiske ved sous vide er, at du ikke behøver at være hjemme på et bestemt tidspunkt. De fleste stykker kød, specielt større stykker, kan sagtens blive liggende i badet, så længe temperaturen bliver holdt, uden at de bliver overtilberedt — fordi du simpelthen tilbereder ved præcis den temperatur, du ønsker kødet skal have. Når du kommer over et vist stykke tid risikerer du dog, at dit kød bliver grynet og leveragtigt. Tjek vores guide til tider og temperatur for en anbefaling af, hvor længe dit kød kan blive liggende i badet.
  • Skal jeg brune mit kød før eller efter tilberedning?
    Der er ikke nogen rigtig måde at gøre det på — du kan både brune før og efter, men det er fordele og ulemper ved begge. Bruning før tilberedning i sous vide giver noget mere smag, men tilføjer også en risiko for at overtilberede. Bruning efter giver til gengæld den bedste stegeskorpe. Vi bruner altid efter tilberedning, men ved tykke stykker kød, specielt stege, bruner vi også før.
  • Kan jeg komme noget ned i posen til min mad?
    Ja da! Generelt skal du dog være opmærksom på krydderier ved længere tilberedningstider, da de får lov til virkelig at træde i karakter — så vær lidt mere varsom end ellers. Ellers kan vi anbefale en klat smør, lidt friske krydderurter eller lidt knust hvidløg i posen — selvfølgelig afhængig af hvad du laver.
  • Kan jeg nedfryse mad tilberedt i sous vide?
    Sagtens. Du skal blot være opmærksom på at få det nedkølet meget hurtigt efter tilberedning så du sikrer dig mod bakterieudvikling. Læs mere om det her.
  • Skal jeg hælde vandet ud bagefter?
    Det er der ingen grund til. Du kan sagtens bruge det samme vand i en uges tid — ellers kan du bruge det til at vande dine potteplanter.
  • Skal jeg bruge koldt vand fra hanen i mit kar?
    Egentlig anbefaler vi, at du bruger vand fra den varme hane — det får dit vand hurtigere op på den korrekte temperatur, så du sparer energi.

Vakuumpakning

Sikkerhed

Ku' du lide hvad du læste?

Del meget gerne artiklen — så giver vi en digital high-five.

Kommentarer

2
Ny kommentar

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Peter Steen HøgenhaugJohn Recent comment authors
  Subscribe  
nyeste ældste flest stemmer
Påmindelser
John
Guest
John

Er ny på sous vide, kan man benytte det vacuum pakkede kød direkte i den vacuumpose det er købt i ??